Man skal udvikle sig til at blive et godt menneske

I sin store hvide sofa sidder Nedal efter en lang dag på sit studie. Huset er fyldt med liv, og der er gang i alle hjørner af stuen. Børnene er lige kommet hjem fra deres skoler. Der er grin og hygge i rummet, og vi indleder en lille snak med Nedal om, hvilken indflydelse SOLVITA har haft i hans og familiens liv i løbet af de sidste seks år.

“Problemet er, at du måske forstår hvad jeg siger, men jeg ved ikke om andre gør?” siger Nedal, da jeg får tændt kameraet.

“Jeg sætter undertekster på,” svarer jeg: “Det gør jeg faktisk ved alle film, som jeg laver. Folk ser tit videoer uden lyd inde på nettet.”

SOLVITA har fulgt Nedal og hans familie i mange år efterhånden. Allerede da familien boede på asylcentret, blev der lavet en aftale med SOLVITA. Siden 2014 har SOLVITA derfor støttet familien i en lang forandringsproces.

“Asylcentret kontaktede kommunen i forbindelse med børnenes handicap” fortæller Nedal. “Jeg har en kompleks familie. Jeg har mange børn, og jeg har handicappede børn. Og så har jeg også andre udfordringer. SOLVITA har hjulpet mig, og de hjælper mig stadig med at kommunikere med kommunen og andre steder. De hjælper mig med at forstå, hvilke rettigheder jeg har, og hvilket pligter jeg har. De ting har jeg lært med hjælp fra SOLVITA.”

Han tager en tår af sin Pepsi og fortsætter: “Når man flygter fra et andet land som Syrien, og så flytter ind i en anden kultur, har man brug for hjælp – for i Syrien har man en anden kultur end i Danmark.”

“Det var et nyt land, et nyt sprog, en ny kultur. SOLVITA hjalp os med at forstå kulturen, og med hvordan vi kunne integrere os i samfundet. Hvordan man skal reagere, og hvordan man skal kommunikere. Man skal udvikle sig til at blive et godt menneske i samfundet.”

Nedal kigger over på Anne Cathrine, som er koordinator på familiens støtte. Han smiler til hende og siger: “Det var svært for mig, men jeg tror vi har haft succes med det.”. De griner begge to. SOLVITA har været inde over den udviklingsproces familien har været igennem de sidste seks år. Der har derfor helt naturligt været udfordringer på vejen, som alle nu kan se tilbage på med et smil.

Nedal fortsætter sin beretning: “Som en person fra et andet land, er jeg meget taknemmelig ift. Danmark, fordi vi har fået hjælp som familie. Nu snakker jeg dansk, og nu kan jeg udtrykke mig.”

Han bevæger snakken henimod hans udvikling som far, og tilføjer: “SOLVITA har hjulpet mig meget i forhold til at udvikle mig selv og med hvordan jeg kommunikerer med mine børn. I vores kultur slår man børn. Man slår børn for at opdrage dem, men det er ikke den rigtige måde. I Danmark er det også forbudt at slå børn.”

“Du kan opdrage dine børn med kærlighed. Uden at slå. Med god kommunikation og med gode snakke. Børn har lyst til at blive set og snakke med deres forældre på en god måde. Og det er meget vigtigt.”

Nedal er taknemmelig for det liv hans børn har fået ved at bo i Danmark. Lidt rørt slutter han samtalen med at takke SOLVITA og Danmark: “Mine børn kan ikke få de samme aktiviteter i andre lande. Især i mit land ville de stadig bare sidde derhjemme, for jeg kan ikke alene tage dem til andre steder. Men her i Danmark hjælper SOLVITA med at få børnene i Randers svømmehal. De kan komme på ture til svømmehallen og i biografen. Det gør mine børn glade, og det er det vigtigste.”